7 факта за България

1.Българската роза е използвана на световно ниво в козметиката

Diapositiva2

Дори най-известните марки в козметиката като Channel използват масло или есенция от българска роза. Тя е известна не само заради аромата си, а и заради множественото качества, както за кожата, така и за организъма и духа. Казанлък е най-голямата розова долина в Европа. А знаехте ли че за 1 гр розаво масло са нужни 1 000 розови цветя.

2. Най-хубавото кисело мляко е българско

Diapositiva3

И не го казваме просто ей така, а заради бактерията носеща името “Lactobacilus Bulgaricus”, която се намира само на наши земи и с която се прави именно киселото мляко.

3. България е най-старата страна

Diapositiva1

“И единствената която не е сменила името си от създаването и. Според професор Норман Деивис, през 80 гд на XII век само България и Сърбия са успели да се отделят от Византия и да създадат собствени църкви и национални институции. Докато останалите държави не го постигат чак до XVI век.”

4. В България казваме “ДА” и “НЕ” на обратно

Diapositiva4

Това е може би от първите неща който забелязват чужденците. Има най-различни истории и легенди за произхода на това “движение”. Една от тях започва още по времето в което сме били под турското робство. Тогава турците са искали всички да вярват в Аллах, но българите не са искали да се откажат от Бог, за това когато са ги питали дали вярват те са казвали “да”, но реално са казвали че “не”. По този начин не са изневерили и до ден днешен на вярата си.

5. Българите първи са писали на кирилица

tabela bg

Когато братята Св. Кирил и Методий са създали азбуката глаголица, от която в последствие се ражда кирилицата, и двете първо се използват в България и след това се е разпространяват чак до Русия. От както страната ни е в Европейският Съюз, кирилицата става 3та официална азбука след латинската и гръцката.

6. Първият компютър е “български”

atanasov1
http://www.bgnow.eu

Изобретателят е Джон Атанасов, с български произход.

7. Най-старото златно съкровище е българско

zlato_panagjuri6te
Снимка: Панагюрското злато http://www.faktor.bg

То е намерено в град Варна и е от 5000 гд преди Христа. При това, начина на обработка се счита за най-странният в света.

zlatno_sykrovishte_varna
Снимка: Варненското злато Fuente: sanovnik.com

Бонус:

Като бонус ви оставям българската песен, Зайди, зайди, от филма 300.(като кликнете снимката) И да не забравяме че гласът на Валя Балканска, един от най-великите български гласове, бе изпратен в космоса.

300-sparta

А повечето снимки са на фотографа Андрей Андреев, може да проследите работата му в следният сайт>  http://www.andrey-andreev.com.

 

 

 

3 comentarios sobre “7 факта за България

  1. Estoy muy orgulloso de ser búlgaro. Es un país increible. Con una fantastica cultura, historia, naturaleza… Vaya donde vaya nunca olvido de donde soy. Es una lástima que ahorra mi país es de los más pobres. Pero simpre queraré mi país tal como es.
    Ojala algún día mejore.

    Me gusta

  2. Quien tenga la oportunidad tiene que visitar este increíble país. La capital Sofia es muy bonita tiene muchos museos y muchos parques. Tambien una cultura muy interesante para los estranjeros.

    Le gusta a 1 persona

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s