Самоков – между миналото и съвремието!

“Откривам” нова секция, в която няма да пиша аз, а хората, които са местни или са посетили места,които са ги впечатлили. Те ще ни разказват от тяхната гледна точка- кои са най-хубавите забележителности.

Преди време моят приятел написа една статия за Божия Мост, която можете да прочетете тук, и благодарение на него ми хрумна тази идея.

Днес обаче ви представям Виктория, една добра приятелка, която ще ни разкаже за града, където е израснала – Самоков. Тя ще ни разходи из неговите улички и ще ни покаже тайните на града, за което й благодаря безкрайно много.

Също така ви каня да посетите нейния блог- местенце, пълно с хубави разкази, които няма да ви разочароват. Може да го намерите тук.

А сега нека започнем:

Този път имам честта да пиша за DescubreBulgaria – това така симпатично място в интернет пространството, където се чувстваш почти у дома, макар и на хиляди километри разстояние.

Честта, разбира се, е още по-голяма, защото ми се пада голямото парче от баницата (или поне за мен :)), тъй като ще ви представя моя град – Самоков.

Самоков – планинското градче, сгушено в полите на величествената Рила планина, и отдалечено само на 60км от столицата София.

Самоков…

Има един рефрен, който всички самоковци повтарят : „ Самоков е братче центърА на просветата, е-та-та …. Самоков, Самоков, мой малък Лондон, обичам тееее…“ . Затова няма как да не пропусна възможността и да не си тананикам тихичко тази мелодия, докато сътворявам този текст. Представете си и вие, че го чувате. Наистина ще ви е по-интересно. Обещавам.

За мен Самоков символизира много неща … Ще трябва да напиша цяла книга, за да ви представя най-скритите места от родния ми край, но в този случай ще ви представя просто някои от най-значимите места в Самоков и околностите му .

  • СНЯГ – много сняг. Ще ви дам само един пример. През лютата зима на 2012-та преспите бяха по-високи от мен (за справка: някои твърдят, че съм висока 1.70м, а в личната ми карта цифрата е 1.72м …и в двата случая: това наистина са ОГРОМНИ преспи). Преспи, които ти дават усещане за топлина и уют през зимните месеци – сякаш си в зимна приказка. Разбира се, не твърдя, че всеки зимен сезон в Самоков сме заринати от преспи, по-високи от нас… но най-хубавото, както за самоковци, така и неговите посетители, е че небезизвестният курорт Боровец се намира само на 15 минути с кола или с автобус. Ако искате да карате ски, да се забавлявате със сноуборд или просто да направите планинска разходка (между другото, препоръчвам и през лятото), от автогарата в Самоков тръгват микробусчета на всеки половин час 🙂 .
  • Разположението на Самоков е наистина УНИКАЛНО. През града минава най-дългата река в България – Искър, а в далечината се вижда най-високият връх на Балканския полуостров – вр.Мусала. В комбинация с това – Самоков е толкова близо до София! Това улеснява жителите му от социална и културна гледна точка, а съответно – градчето е място, до което бързо да достигнат изморените от градската шумотевица „ столичани в повече“ .
  • Голямата чешма – определено няма как да минете през Самоков, особено ако сте с местен, и той да не ви покаже Голямата чешма, разположена в самия център на града. Въпросната сграда е паметник на културата, обществена сграда от 17.век. Стилът е османски и имперски, като се забелязва голяма каменна пластика. По-интересно е преданието, което се носи около Голямата чешма- ако не си от града и си неженен/неомъжена, и пиеш вода от чешмата…то, по-добре стягай куфарите и се мести в Самоков, защото ще се вземеш за съпруг/съпруга самоковец/самоковка.

golqmata cheshma

  • Байракли джамия – интересното в Самоков е, че въпреки че градчето е един от първите центрове на просветата още докато България е под турско робство, Байракли джамия е запазена и към днешна дата се счита за музей и за паметник на културата. Заслужава си да се види.

djamia samokov

  • И тъй като сме на религиозна тематика… не мога да пропусна Девическия манастир в Самоков. Сред самоковци е известен като „ Бабите“, като съм чувала мнения, че това название е … богохулно. За мен обаче въпросният манастир е нещо повече от място, където отиваш и палиш свещ, място, където се молиш. Сред прекрасните му спокойни градини, изключил всякакви технологии, и сред типа архитектура, човек е способен наистина да се пренесе минимум 200г.назад във времето и да почувства един по-различен свят. Между другото, въпросният манастир е разположен на една от основните улици в града… „Паветата“ J Една кратка разходка в лятна прохладна вечер по „Паветата“ , а от двете страни на улицата…красиви къщи. НАИСТИНА няма по-успокояващо нещо.

335_003_Devicheski_manastir_Samokov

dv

  • Любимата ми ГИМНАЗИЯ – докато аз се размотавам из далечната чужбина, точно срещу любимата ми гимназия, там, където прекарах невероятни години, направиха паметник на българския книжовник и просветител – Константин Фотинов (само за справка: Фотинов е основоположник на българската преса; той е издател и редактор на първото българско списание „ Любословие“ … и е роден именно в Самоков :)).

viki

  • Сарафската къща в гр.Самоков – още едно място, което си заслужава да се посети. Тя е част от забележителностите в Самоков и е свързана с еврейската фамилия Арие, чийто родоначалник, роден във Виена, се заселва в Самоков през 1793.
  • Историческият музей в Самоков – разположен е в центъра на града, точно срещу Голямата чешма. Представя няколко забележителни културни експозиции, като дори обяснява от къде произлиза името на града – Самоков. Възникването и развитието на града са свързани с огромните механични чукове за добиване на желязо, които са наречени…“ само кови“ .
  • Спорт – обратно към съвремието. 🙂 Самоков се гордее с едно от най-добрите спортни съоръжения – Зала Арена Самоков, открита на 08.03.2008г. с Мача на звездите в българския баскетбол. Да, Самоков в последните години се прочу в спортна България чрез успехите си в баскетбола, най-вече чрез мъжкия Рилски спортист (които дори завоюваха през 2009-та година и титла в Балканската баскетболна лига). Самоков се гордее като родно място на много наши видни спортисти – Ива Шкодрева – Карагьозова (Европейски шампион – биатлон), Ивайло Йорданов (част от златното поколение на българския футбол от САЩ 94), Петър Попангелов (баща и син), Влади Зографски, Краси Анев и мн.др.,които моля да ме извинят, че забравям да включа в списъка.

sport

Както ви казах…за Самоков мога да пиша много, без да се изморя.

Мога да се пренасям там, като фея, която се поръсва с вълшебен прашец и се транспортира. Да, за мен Самоков символизира всички изброени по-горе неща. Но също така символизира и невероятното самоковско чувство за хумор, често пъти неразбрано от другите, символизира културата и спокойствието, които съжителстват в мир с избухливия самоковски нрав.

Разделен между минало и съвремие, между модерния бит и близката гора… Това е Самоков.

И просто няма начин да не се влюбиш в него! И знаеш…продължаваш да си припяваш тихичко: „Самоков…Обичам те!“ .

samokov_8

21768_650__5

gledka samokov

 

 

 

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s